הימים שבין 17 בתמוז לבין צום תשעה באב מכונים בין המיצרים. במסגרת הימים הללו ישנם מנהגים והלכות אותן כל יהודי צריך להכיר, ובדיוק לשם כך להלן מדריך מקיף בנוגע לאחת מהתקופות החשובות ביותר בתולדות העם והקהילה היהודית.
בין המיצרים: כל מה שרציתם לדעת אודות מנהגי האבלות
מנהגי האבלות המקובלים בדת היהודית מתרחשים בימים שמכונים בין המיצרים. הימים מתחילים בין השבעה עשר בתמוז ועד לצום תשעה באב. מדובר בימים קשים לעם היהודי בשל האויבים שנכנסו לירושלים וביצעו פרעות, עד לחורבן בית המקדש. מאז ועד היום נהוג לקיים את מנהגי האבלות, וזאת מתוך מטרה לזכור את הימים הנוראיים שעברו על עם ישראל כמו גם להעמיק בלימודי התורה, תחת הגבלות מסוימות. חשוב לציין כי כל אדם יכול לנצל את הימים הללו לטובת חשיבה עצמית והתעמקות ברזי האבלות שאותם מציינים לא רק בישראל אלא יהודים בכל רחבי העולם.
מנהגים חשובים אותם רצוי להכיר
בין היתר שלא להתחתן עד תחילת חודש אב, אי מצוות פרו ורבו, מניעת לבוש חדש, אי אמירת ברכת שהחיינו בשבת כמו גם נמנעים מלשמוע שירי קודש. בכל הימים הללו גברים אינם מסתפרים או מתגלים ואילו נשים יכולות להסתפר במידה והן עתידות ללכת למקווה או לטובת שידוך. מאחר ומדובר במנהגי אבלות, לא מתקיימים ריקודים ומחולות ולא מושמעת מוזיקה כלל. בנוסף לכך, ע"פ ההלכה חל איסור לתפור, לסרוג או לתפור בגדים חדשים וכן אסור ללבוש בגדים מכובסים. אולם, במידה ומדובר בתינוקות מותר לכבס את הבגדים ואת השמיכות וזאת בהתאם להקלות בעבור ילדים שמרטיבים בלילה. בנוסף לכך, ההלכה מאפשרת להחליף את המצעים ולכבס את הבגדים של אנשים חולים בכל ימות השנה – למען שמירה על היגיינה.
שוני בין קהילות שונות בתוך היהדות
במסגרת ימי האבלות בעקבות חורבן בית המקדש אסור לאכול בשר או לשתות יין. אולם, מותר לשתות יין לטובת הבדלה וקידוש. בנוסף לכך, ההלכה החשובה ביותר אותה חשוב להכיר אי היא אסור ללמוד דברי תורה בט' באב אלא להקפיד על מנהגי האבלות, ובהתאם לכך להעמיק את הלימודי בדברי תורה הכוללים את הנבואות הרעות של ספר ירמיה כמו גם איוב. מדובר בשלושה שבועות שכוללים מנהגי אבלות רבים, אולם אצל כל קהילה ישנו שוני מבחינת ציון ימי הצער והאבלות. כך לדוגמה, יוצאי אשכנז כמו גם יוצאי תימן אינם נוהגים להתחתן בימים אלו אולם אצל יוצאי ספרד נרשמים לא פעם הקלות בעבור זוגות המעוניינים להתחתן ביום זה. בנוסף לכך, ההלכה מאפשרת ליהודים שזו עבודתם לנגן ניגוני שמחה אולם מגבילה את הנגינה רק לאירועים נקודתיים ובתנאי כי המוזיקה מוחלשת.
לסיכום, תקופת בין המיצרים היא תקופה קשה ומורכבת בעבור יהודים מאמינים בשל הכאב העצום בעקבות הפרעות כמו גם חורבן הבית. המנהגים הללו נהוגים מזה מאות שנים ונשמרים בקפדנות שהופכת את התקופה הזו לתקופה בעלת משמעות ורוחניות רבה במעלה.