התחדשות עירונית בנס ציונה: אילו מתחמים בעיר כלולים בתוכניות?

נס ציונה היא בין הערים הוותיקות ביותר במדינת ישראל. במקביל, היא גם עוברת תהליכי התחדשות מתמידים. זאת, כולל מה שמכונה כיום בשם התחדשות עירונית, עם התוכניות הבולטות פינוי בינוי ותמ"א 38.

מחדשים את העיר

ראשית, מה היא התחדשות עירונית? זהו מונח שאינו מתייחס לסוג פרויקט אחד ספציפי, אלא לגישה הכללית של שדרוג יזום מטעם המדינה, של שכונות וערים. בשנת 1977 למשל, הוצגה תוכנית שיקום השכונות הבולטת בישראל, אשר נועדה לשפר את מצבן של שכונות מצוקה בערים. כיום, תהליכי התחדשות כאלה מיושמים בכל רחבי הארץ, בצפון, בדרום וכמובן גם במרכז בערים כגון נס ציונה. לכל מי שמתעניין בכך ובוודאי לתושבי העיר, מומלץ לקרוא מידע נוסף על התחדשות עירונית בנס ציונה. באמצעות יישום תהליכי התחדשות בשכונות וותיקות, ניתן לשפר את איכות החיים עבור תושביהן, את הבטיחות, את ערך הדירות ועוד. כל תוכנית ספציפית שעושה זאת, היא בעלת מאפיינים מיוחדים משלה. יש לה מטרות ספציפיות, כגון חיזוק מבנים בפני רעידות אדמה (בתמ"א 38) או מטרות אחרות. התוכניות גם פעמים רבות מוגבלות בזמן או לאזורים ספציפיים. כלומר, זה לא רק רעיון כללי של שיפור, אלא תוכניות קונקרטיות, שמתוכננות מראש באופן נרחב.

 

 

מה חדש בנס ציונה?

מבחינת תוכניות התחדשות עירונית בנס ציונה, הדבר מיושם כיום בשמונה מתחמים שונים:

  • מתחם יד אליעזר – תוכנית שכבר החלה להתממש בשטח. במקור, דובר על הוספת 400 יחידות דיור בצפון מזרח העיר, בשכונת יד אליעזר. כעת נשקלים שינויים מסוימים שיוכנסו בתוכנית.
  • מתחם נחמיה – מתחם אשר ממוקם בין רחובות רחבעם זאבי, הבנים ונורדאו. המתחם כולל מבנים שנועדו להריסה ובמתחם יוקמו בניינים חדשים במקומם.
  • מתחם הטייסים-בן צבי – ממוקם בין הרחובות ההסתדרות והטייסים. מבני הציבור והשטחים הפתוחים באזור, אמורים להיות מוחלפים ב-1,087 יחידות דיור חדשות.
  • מתחם אצ"ל–מרגולין – דרומית לרחוב ירושלים וצפונית לרחוב האצ"ל. יחידות דיור ישנות יהרסו ויוקמו במקומן יחידות דיור חדשות, רבות יותר.
  • מתחם העצמאות – מזרחית לרחוב ויצמן, דרומית לפארק הספורט, לאורך רחוב העצמאות. בתוכנית מתוכננת החלפת יחידות דיור ישנות בכמה בניינים והרחבת תשתית התחבורה באזור.
  • מתחם רחוב ירושלים – תוכנית מסוג פינוי בינוי, בין מתחם התחדשות מרגולין ממערב ומתחם התחדשות יד אליעזר ממזרח. המיקום הוא בצפון העיר לאורך רחוב ירושלים וכיום יש באזור זה 19 מבני מגורים ובהם 76 יחידות דיור.
  • מתחם הבנים – פינת הרחובות ויצמן והבנים, שבמרכז העיר. תכנון מחודש בעקבות סיום תוקפה של תוכנית קודמת שאושרה (תוכנית נס-202).
  • מתחם לב העיר – זהו מתחם השוק הישן שליד התחנה המרכזית. בהמשך לחידוש מתחם זה, אמורים להיות בעתיד צעדים נוספים של התחדשות עירונית במרכז העיר.

את הטיפול בהתחדשות העירונית בנס ציונה, מרכזת ומנהלת המנהלה להתחדשות עירונית.

פינוי בינוי ותמ"א 38 – תזכורת קצרה

למי שלא מכירים, לפניכם הגדרות קצרות שיבהירו את המהות וההבדלים, לגבי שני סוגי תוכניות ההתחדשות הבולטות כיום בישראל:

  • פינוי בינוי – זו היא גישת התחדשות עירונית, שהוצגה רשמית בארץ בשנת 1998. הרעיון הבסיסי מאוד פשוט: הריסת מבנים ישנים באזור מסוים ובניית מבנים חדשים במקומם. בתוכנית זו כלולה רשימה ארוכה של מתחמים. התהליך הוא שמשרד הבינוי והשיכון מכריז על אזור מסוים כמתחם פינוי בינוי ותשתיות האזור עוברות שיפור. אך ההיבט העיקרי הוא שהמבנים מוחלפים במבנים חדשים, בצפיפות גדולה יותר.
  • תמ"א 38 – תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה (תמ"א 38) כשמה כן היא. התוכנית יצאה לדרך ב-2005. בגדול, היא מספקת לבעלי בתים תמריץ כספי לחיזוק מבנים ישנים שבבעלותם. התמרוץ הוא בדמות זכויות בנייה מוגדלות וגם קיצור הבירוקרטיה שדרושה לשם קבלת היתר בנייה.

לסיכום

קידום ההתחדשות העירונית בעיר, הוא בוודאי חדשות טובות לתושבי נס ציונה וגם לכל מי שמתעניינים ברכישת דירה בעיר מיוחדת זו.