נולד לכם תינוק? מזל טוב! האם מותר להשתמש במשאבת חלב?

משאבת חלב

בשעה טובה הצטרף למשפחה שלכם תינוק/ת. לאחר שההתרגשות מהלידה פוחתת, מתחילים החיים האמיתיים אשר כוללים בין היתר שימוש במשאבת חלב לטובת הזנה של התינוק, וזאת כחלק משאיבה של חלב אם לטובת האכלת התינוק במידה והוא לא מצליח לינוק או כאשר נדרש להכין את מנות החלב מראש כאשר את כאמא לא נוכחת. בעבור הציבור הדתי, שימוש במשאבת חלב הוא שנוי במחלוקת מאחר ומדובר במכשיר נטען ועל כן רבים מההורים הטריים ובוודאי גם אתם בוודאי תוהים האם מותר להשתמש במשאבה בשבתות. בשביל לסייע לכם, להלן כל הפרטים לגבי שימוש במשאבת חלב והאם מותר או אסור ע"פ כללי ההלכה. חשוב לציין כי אין מדובר בהגדרה מאחר וההלכה אינה מתייחסת למקרים נקודתיים אלא בהכללה לשימוש במשאבה בזמן שבת קודש.

משאבות חלב – הדור החדש כבר כאן

בשנים האחרונות ניתן להבחין בשינוי מגמה משמעותי בכל הקשור לשימוש במשאבות חלב, וזאת בשל פיתוח של משאבות חלב איכותיות חשמליות המבצעות את הפעולה של יצירת ואקום באופן אוטומטי, בשונה ממשאבה ידנית. ע"פ ההלכה מותר להניק את התינוק בזמן השבת באמצעות משאבה חשמלית מאחר ומדובר בפיקוח נפש הכולל את האכלת התינוק חסר ישע. יחד עם זאת, ע"פ ההלכה מומלץ לשאוב את החלב טרם כניסת השבת באם ניתן וזאת מתוך מטרה להשתדל שלא להפעיל את המכונה מאחר ומדובר במכונה חשמלית ועל כן מדובר בחילול השבת. זאת ועוד, ההלכה ממליצה על שימוש במשאבה ידנית ורק אם אין ברירה להשתמש במשאבה חשמלית לטובת הזנה של התינוק בזמן השבת. הדור החדש של המשאבות מאפשר לכל אישה לבצע את פעולת השאיבה בצורה אפקטיבית ואף מהירה יותר, אולם על מנת להשתמש במשאבה  איכותית נדרש קודם כל לקבל הדרכה וכן לבחון את נוחות השימוש, כל זאת מתוך מטרה להימנע ממצב שבו שואבים את החלב בזמן השבת.

האם מותר להשתמש במשאבה ידנית בזמן השבת?

ההלכה מתמקדת בנושא של האכלת התינוק בשבת באמצעות תחליב אם או חלב אם באמצעות מכונה, וזאת כחלק משאלות חוזרות ונשנות שמגיעות מהציבור הדתי המתלבט לגבי השימוש במכשיר שהפך לחלק בלתי נפרד משגרת החיים. חשוב להבין כי אפשר בהחלט להכין את החלב מבעוד מועד באם ניתן ולהקפיא אותו, כאשר ההלכה מאשרת לנשים לחמם את החלב באמצעות שעון שבת. מדובר בפעולה שאותה מבצעים גם נשים חילוניות שלא נמצאות בבית או שנאלצות להתרחק מהתינוק לטובת עבודה או בילוי, כאשר הטכניקה הזו מהווה דרך מצוינת גם לשאוב את החלב אבל גם להשתמש בו בעת הצורך. במידה ואפשר רצוי להשתמש במשאבת חלב ידנית לטובת שאיבה בזמן השבת, ולמעשה להימנע משימוש במשאבה חשמלית מאחר ומדובר כפי שציינו במכונה שאותה צריך לחבר לחשמל, פעולה אסורה בתכלית האיסור בזמן שבת קודש. יחד עם זאת, מאחר וההלכה מבינה כי תינוקות צריכים לקבל את האוכל שלהם ולעיתים ישנו מצב שבו האם לא מקפיאה את החלב, מותר להשתמש הן במשאבה ידנית והן במשאבה  חשמלית לטובת הזנה של התינוק באמצעות משאבה.

 

אם אתם מתלבטים לגבי השימוש, רצוי לתאם פגישה עם הרב שמלווה אתכם וזאת מתוך מטרה להבין לעומק את ההוראות של ההלכה בכל הקשור לשימוש במשאבות שהפכו לחלק בלתי נפרד מחייהן של נשים רבות שנעזרות במכשיר לטובת שאיבה של חלב, בייחוד במצבים שבהם התינוק מתקשה לינוק או כאשר נדרש להכין את המנות של החלב מבעוד מועד.