שלא תדעו עוד צער: איך מתכננים שבעה?

זה אף פעם לא נעים, ורובינו אפילו מנסים להדחיק את זה, אבל ברור לכל שהמוות הוא חלק אינטגרלי ובלתי נפרד מהחיים של כולנו, וכאשר אדם הולך לעולמו, יש הרבה דברים חשובים שצריך לדאוג להם לצד האבל והכאב. כמובן שבשלב הראשוני והמיידי חייבים לתכנן את סידורי ההלוויה השונים, וגם זה משהו שצריך להכיר לעומק, ויותר מאוחר חשוב לדאוג לנושאים השונים הקשורים בצוואה, אך לבין לבין אחד הדברים החשובים ביותר הוא תכנון השבעה, אותם שבעת ימי אבל בהם האחים, הילדים וההורים של המנוח נמצאים יחד תחת אותה קורת גג וחברים ובני משפחה מגיעים לנחם אותם ולהשתתף בצערם. נראה כי רבים שמגיעים לנקודה הזו, לא יודעים בדיוק מה חשוב לדאוג לו בתכנון השבעה ועל איזה מנהגים חשוב להקפיד ואנו רוצים לעשות מעט סדר בדברים.

בחירת מקום השבעה

באופן טבעי למדי, מקום קבורת בן המשפחה הוא לרוב המקום בו נרצה לערוך את השבעה וזוהי בדרך כלל הבחירה ההגיונית, כאשר לרוב עורכים את השבעה בביתו של המנוח. יחד עם זאת, לפעמים זוהי בחירה לא טובה מכמה סיבות שונות. למשל, אם מדובר על בית קטן יחסית שלא יכול להכיל את כל אלו שיגיעו לנחם, או אם מסיבה מסוימת המנוח נקבר במקום אחר רחוק משם, ואז נהוג לחפש מקום שנמצא בקרבת בית העלמין. בגדול, עליכם לבחור מקום שנמצא קרוב יחסית לבית העלמין וחשוב שהוא יהיה מספיק גדול כדי לארח ולאכלס את כל מי שאמור להגיע עם הזמן.

איך מזמינים אנשים?

ובכן, למרבה המזל אנו חיים בעידן נוח יחסית, ואם בעבר היינו צריכים להתקשר אחד אחד לאנשים כדי לעדכן אותם, כיום אפשר לעשות את זה הרבה יותר בקלות. הודעות וואטספ, טלפונים ניידים וכו'. פשוט מעדכנים את כל מי שחשוב בדבר הפטירה ואפשר גם לכתוב פוסט עדכון ברשתות החברתיות, שזה משהו שהרבה אנשים עושים היום.

מנהגי השבעה

 

אחרי שדואגים לפרטים הטכניים, חשוב בהחלט להכיר את מנהגי השבעה השונים:

סעודת הבראה:

זוהי סעודה שמתקיימת אחרי ההלוויה עם החזרה מבית העלמין. נהוג לאכול מאכלים עגולים כמו ביצים, עדשים וכעכים כסמליות למעגל החיים.

איסור אבלים במלאכה:

במהלך השבעה אסור לאבלים (קרובי המשפחה מדרגה ראשונה) לעסוק במלאכות שונות כמו הכנת אוכל ונהוג שהמבקרים שמגיעים לנחם עוזרים בדברים הללו.

איסורי הנאה:

כמו כן, על פי ההלכה ישנם איסורי הנאה החלים על האבלים. בין היתר מדובר על איסורים כמו איסור רחצה, החלפת בגדים וכביסה שלהם, נעילה של נעלי עור, קיום יחסי מין, השתתפות בשמחות ויציאה מהבית. בהרבה מאוד בתים נוהגים שלא לאכול בשר ולשתות יין ומשקאות אלכוהוליים. כמו כן ישנו מנהג שאומר שהאבלים לא שואלים בשלום חבריהם ויושבים נמוך, לרוב על מזרונים על הרצפה.

שינה:

על פי המנהג, האבלים ישנים יחד באותו בית במהלך כל ימי השבעה. זה לא חובה ולא כולם מקפידים על זה, אבל אם כן חשוב כמובן לדאוג לסידורי שינה מתאימים לכולם.

בגדים:

במעמד ההלוויה נהוג לעשות קרע בבגד ואת הבגד הזה לא מחליפים בכל ימי השבעה.

שבעה בשבת:

השבת אינה מפסיקה את השבעה, אך במהלכה האבלים יכולים להתנקות, ללבוש בגדים נקיים ולצאת מהבית, כאשר בתוך הבית ממשיכים עם הלכות השבעה.

לסיכום

אלו הם הדברים שחשוב לדאוג להם לקראת השבעה. אם אתם לא בטוחים, מומלץ בהחלט להיוועץ באיש דת שיעזור לכם להבין בדיוק מה צריך לתכנן.