בשל הקורונה – זינוק משמעותי בשימוש באינטרנט בקרב הקהילה החרדית

האם אינטרנט ודת הולכים ביחד? המילים Zoom וחרדים למשל, וודאי שלא מתחברות באופן טבעי בתודעתם של רבים. האם זה אכן המצב, עכשיו במאה ה-21? מסתבר שלא בדיוק ויותר מכך, משבר הקורונה הוסיף ושינה את התמונה באופן משמעותי.

השפעת הקורונה

לציבור החרדי יש דימוי שמרני מאוד ורבים עדיין חושבים (בטעות), שציבור זה, כמעט ולא משתמש בטכנולוגיה. עד כמה תפיסה זו שגויה, הוכיח סקר שביצעה קנטאר מדיה, בעקבות משבר הקורונה. מסתבר, כי הציבור החרדי גולש ברשת האינטרנט הרבה יותר מבעבר, בעקבות השלכות הקורונה. הדבר מתבטא הן בהתחלת שימוש ברשת האינטרנט והן בהגברת השימוש, אצל מי שכבר מחוברים. רובו של ציבור זה, צורך מידע עדכני על המצב בסיוע רשת האינטרנט. 45% מהם דיווחו בסקר על שימוש מוגבר משמעותית באינטרנט על רקע הקורונה ו-33% דיווחו על שינוי קטן בכך. באופן ספציפי, השימוש בוידיאו באמצעות האינטרנט התרחב אצל ציבור זה מאוד. בדומה לציבורים אחרים במדינה, הדבר מתבטא כללית בשני אופנים. האחד – שמירת קשר עם אנשים על רקע תקנות ריחוק חברתי ומצבי סגר. השני – פעילויות נוספות שעברו באופן חלקי לוידיאו, דוגמת לימודים ועבודה.

המלצות על ספקים

גם בעולם החרדי, אנשים בוחרים בספקי גישה לרשת האינטרנט, במידה רבה על סמך המלצות מבעלי ניסיון. כדאי לקחת בחשבון מבחינה זו, שישנו גם ההיבט של ערכים מוספים שהספקים מציעים לאוכלוסיה החרדית. זאת, מעבר לעצם שרות החיבור לרשת האינטרנט. למשל, Itc ספק אינטרנט פופולארי, אשר מתאים במיוחד למשפחות דתיות. זאת, בין השאר תודות לכלי עזר מיוחד, למניעת חשיפה לתכנים בלתי ראויים באינטרנט. כך שהמידע על ספקים עובר מפה לאוזן וברורה חשיבות ההמלצה, מאנשים שעליהם אתם סומכים.

בשל הקורונה - זינוק משמעותי בשימוש באינטרנט בקרב הקהילה החרדית

דרישות מיוחדות, פתרונות מיוחדים

כרקע, נזכיר כי לציבור החרדי יש מגבלות מיוחדות שאמונותיו מכתיבות לגבי שימוש בטכנולוגיות כאלה. עם זאת, בשנים האחרונות חל תהליך הדרגתי אך מוצלח מאוד, של מציאת פתרונות לכך. זאת, הן מההיבט הטכנולוגי והן מההיבט ההלכתי. הכלי שאותו הזכרנו קודם למשל, שמציע ספק itc, ידוע בשם אנטי ספאם iGuard. מדובר למעשה בשרות, שאין צורך להתקין ישירות על המחשב, אשר מאפשר לשלוט בתכנים אליהם ניתן לגשת ברשת האינטרנט.

מעבר לחיבור האינטרנט שמציעה ספקית אינטרנט itc, רבים משתמשים בכך בכדי להבטיח גלישה בטוחה, על פי אמות המידה שלהם. במקרה זה – על פי דרישות הציבור החרדי. את פרטי התכנים שיסוננו, משתמשי השרות יכולים להגדיר בעצמם. כך מונעים לא רק גישה לתכנים מסוימים, אלא גם סיכונים של הידבקות המחשב בנוזקה (וירוסי מחשב, אשר מופצים פעמים רבות באמצעות פיתוי גולשים לגשת לתכנים לא ראויים). אגב, שירותים אלה ידועים גם בשם שרותי בקרת הורים וניתן לנסות זאת חינם ל-30 יום. ברמה הטכנית, סינון התכנים הרצוי מושג במגוון שיטות. עם זאת, עבור משתמשי השרות הדבר שקוף – הוא מתבצע מאחורי הקלעים ולהם נותר רק ליהנות מהתוצאות. השרות עצמו, יתעדכן אוטומטית לגבי סוגי תכנים מסוכנים, ינתח בעצמו את אופן הגלישה ואת התכנים שאליהם ניגשים ויבצע החלטות לבד ובאופן חכם. בהתחלה עשוי להידרש כוונון מסוים של המערכת לפי דרישות המשתמש, אבל בהמשך הדברים אמורים לעבוד חלק.

לסיכום

גם הציבור החרדי מתקדם עם הזמן, מבחינת מציאת דרכים שבהן הטכנולוגיה מתאימה לו. כך היה לאורך השנים למשל עם נושא השימוש בחשמל וכך רואים וסביר שעוד נראה, עם השימוש ברשת האינטרנט.