לימודי תורה למתחילים – תכלית הלימוד, לימוד מעשי ולימוד רוחני

לימודי תורה למתחילים

התורה היא כר פורה של ידע, ולכן קיימות לא מעט דרכים להעמיק וללמוד את רזי התורה. אולם, לפני שמתחילים צריך להבין לעומק את תכלית הלימוד ואת האופנים שבמסגרתם ניתן להכניס את התורה לחיי היום יום, כחלק מהמצווה.

לשמור על האמונה ולהתחזק: מדוע בכלל להתחיל ללמוד תורה?

בפרק יהושוע ב נאמר "לא ימוש ספר התורה הזה מביך, והגית בו יומם ולילה". מדובר בהגדרה הראשונה אותה צריך להכיר כאשר מבקשים ללמוד תורה באופן מסודר, וזאת בשל העובדה כי ע"פ המסורת היהודית לימודי תורה הם מצווה שאותה צריך לקיים למלא בכל היום ובכל הלילה. למרות שלימודי תורה מתקיימים בכל רחבי הארץ, חז"ל הדגישו את החשיבות של שליטה בהלכות מעשיות הכוללות בין היתר את המצוות, שמירת שבת, כשרות כמו גם תפילה – כחלק מלמידה של בסיס האמונה הדתית וההשקפה שבמסגרתה נדרש להעמיק בכל הדינים וההלכות כחלק מלימודי רוחני שמאפשר לשמור על האמונה ואף להתחזק, כחלק מתכלית הלימודים. תכלית לימודי התורה מתחלקים לשניים:  לימוד התורה עצמה וידיעת הצורה. ידיעת התורה היא היכולת של כל יהודי להכיר לעומק את התנ"ך והיא לא נפסקת בפעם אחת אלא מדובר בתהליך ארוך שאומנם אין בעבורו הגדרה מוגדרת אלא פשוט עיסוק אותו כל יהודי נדרש לעבור. חשוב להסביר כי לכל אדם יש את היכולת להיות שותף בלימודי תורה, כאשר הלימוד המעשי מתבצע במגוון מקומות, כפי שנסביר כעת.

היכן ניתן להתחיל את לימודי התורה?

את לימודי התורה ניתן להתחיל קודם כל בבית הכנסת. בכל בית כנסת ישנו רב המעביר שיעורי תורה מדי שבוע, ללא עלות ומתוך מטרה לקירוב לבבות והעמקת הלימוד הרוחני בהתאם לפרשת השבוע. מדובר בדרך נהדרת להתחיל ולהיכנס לרזי התורה, באופן ממוקד ותוך שימת דגש על הקצב שלכם. אופציה נוספת ללימודי תורה יכול להתבצע אחד על אחד עם רב או אישיות דתית בכירה המעבירה שיעורי דת. בנוסף לכך, ניתן להבחין במגמה שמתרחשת בשנים האחרונות ובמסגרתה רבנים ורבניות מגיעים לבתים לטובת קיום של שיעורי תורה. תכלית הלימוד היא כאמור לקידוש שם שמיים לצד תיקון המידות של כל אדם, ועל כן עצם ההשתתפות בערב שבמסגרתו לומדים תורה הוא בהחלט  אפשרי בעבור לימודי תורה למתחילים. זאת ועוד, ביוטיוב כמו גם ברשתות החברתיות ניתן לקבל לימוד רוחני המתבצע ברשת, כחלק מהלימודים.

לימוד רוחני ומעשי המשתלבים יחדיו

לימודי התורה מתבצעים הן באופן מעשי הכוללת את קריאת התורה כולל פסוקים ואילו הלימוד הרוחני מתבצע דרך לימודים של אמונה ומוסר המשתלבים ביחד. מדובר בחלק בלתי נפרד מלימודי התורה מאחר וע"פ צדיק הדור הרב קוק, מחנכים אשר מקדישים זמן לפיתוח המחשבה של התלמידים בהיבט הרוחני יכולים לתרום להגברת קיום דברי התלמוד לצד יסוד של חיזוק כוח הנ]ש באמצעות הרצון ללמוד ולהתעמק ברזי הדת היהודית.