מנהגים ומסורות ביהדות לפני ואחרי החתונה: המדריך למאורסים

מנהגי חתונות

ביהדות יש מגוון רחב של מסורות ומנהגים, ובין היתר יש גם לא מעט מנהגים אותם מקיימים בסמוך לחתונה, כשחלק מתקיימים לפני החופה וחלק אחריה. מהם המנהגים העיקריים? אילו מנהגים רלוונטיים לזוגות דתיים ואילו לזוגות חילוניים? על כך ועוד – במאמר שלפניכם.

חינה: טקס משמח וייחודי

אירוע החינה הוא אחד מהמנהגים החגיגיים ביותר בכל הנוגע לאירועי טרום החתונה, והוא נהוג בלא מעט עדות שונות, כמו העדה ההודית, התימנית וכמובן המרוקאית. הטקס מתקיים כמה ימים לפני החתונה, וכל עדה מקיימת אותו באופן שונה, אך בכל אחד מהאירועים הללו מתבצע טקס מריחת החינה בכפות הידיים.

טבילה במקווה

כיומיים או יום לפני החתונה, הכלה טובלת במקווה בליווי בלנית. בהדרכת הכלה שמתקיימת בשלבים מוקדמים יותר, הכלה מקבלת מהמדריכה את כל ההסברים וההנחיות בנוגע לטבילה, כאשר היא יכולה לבחור באיזה מקווה היא מעוניינת לטבול. אגב, בחלק מהקהילות, גם החתן טובל במקווה ביום החתונה, על מנת להגיע לאירוע טהור.

טיפ: כשמבקשים להגיע לטבול במקווה, חשוב לציין שמדובר בכלה, משום שכלות נכנסות ראשונות לטבילה. כמו כן, יש לבקש אישור טבילה מהבלנית, ולהביא אותו ביום האירוע (או ישירות לרב שעתיד לחתן אתכם).

היעדר פגישות לפני החתונה

בדרך כלל, לאחר שהכלה טובלת במקווה, או בשבוע שלפני החתונה, נהוג שהחתן והכלה לא ייפגשו עד ליום החתונה, וזאת כדי ליצור ציפייה והתרגשות לרגל המפגש המיוחל (רלוונטי בעיקר למסורתיים. זוגות חילוניים לא בהכרח מקפידים על זה). לרוב, כל אחד מבני הזוג מתארגן לחתונה בנפרד, והם נפגשים או במעמד החופה, או במפגש חתן-כלה שמקיימים לפני הצילומים (תלוי במסורת). אגב, נהוג גם לא לשוחח אחד עם השנייה בשבוע שלפני החתונה.

שבת חתן ושבת כלה

בחלק מהעדות שבת החתן מתקיימת לפני החתונה, וכך גם שבת הכלה, ובחלק, מקיימים את העלייה לתורה לאחר החתונה. כך או כך, מדובר באירוע מאוד משמח, ומלווה בזריקת סוכריות וסעודה מיוחדת.

רכישת טלית חדשה לחתן

במעמד החופה, החתן מתעטף בטלית, ועל כן נהוג להעניק לו טלית חדשה (גם אם כבר יש ברשותו טלית). למעשה, המסורת מאופיינת בכך שהכלה היא זו שרוכשת את הטלית לחתן.

7 ברכות: לא רק בחופה

את מנהג 7 הברכות אתם וודאי מכירים כמנהג שמתבצע במעמד החופה, אבל מעבר לזה, יש גם מי שנוהגים לקיים את המנהג בכל יום לאחר החתונה (למשך שבוע), כשזה מתבצע בתום הסעודות. מקור המנהג הוא כדי להודות לבורא עולם על הזיווג המוצלח ועל האירוע המשמח.

חדר ייחוד

בקהילות הדתיות, ובעיקר ביהדות אשכנז, החתן והכלה הולכים לאחר החופה לחדר ייחוד, שם הם יכולים לבלות זמן איכות משותף, ולשוב לאירוע, לשמוח וליהנות עם האורחים. בדרך כלל, המנהג הזה אינו רלוונטי לזוגות חילוניים, אלא רק לזוגות דתיים ושומרי מסורת, אם כי יש לא מעט זוגות חילוניים שבוחרים גם הם לאמץ את המנהג.

 

יש לא מעט מנהגים ומסורות שנהוג לקיים לפני ואחרי החתונה, כל אלה מתלווים לתהליך ארגון החתונה, הטומן בחובו משימות שונות, החל מחיפוש אחר אולם, ועד למציאת שמלת הכלה האידיאלית ביותר (אגב, כיום יש אאוטפיטים צנועים לכלה כמעט בכל סטודיו). אם אתם עולים חדשים או שיש ספק לגבי היהדות שלכם, כדאי לבצע בירור יהדות לפני הנישואין בשלבים מוקדמים יחסית, ולפני שתירשמו ברבנות.

מומלץ לערוך רשימה של כל המשימות הכרוכות בארגון החתונה, ולו כדי שיהיה לכם צ'ק ליסט מסודר שינחה אתכם בתהליך ויסייע לכם לשמור על הסדר.

שיהיה במזל!