הוספת שם משפחה שני לקטין היא סוגיה מורכבת ורגישה, בעלת השלכות משפטיות ורגשיות שצריך לתת עליהן את הדעת. במדינת ישראל, חוק השמות התשט"ז-1956 מסדיר את הנושא של שינוי שמות, לרבות שמות משפחה, ומאפשר הוספת שם משפחה נוסף לפי תנאים ואישורים מסוימים. הוספת שם יכולה להגיע גם ממקום של אמונה ושינוי המזל של האדם. במאמר זה אנחנו המומחים של אתר הפורומים המשפטיים נתעמק בסוגיה זו, נבחן את ההיבטים המשפטיים הכרוכים בהוספת שם משפחה שני לקטין, נדון בשיקולים ובקריטריונים להוספה, נסקור את התהליך הבירוקרטי הכרוך בכך, ונבחן את ההשלכות האפשריות על חייו של הקטין.
מי רשאי לבצע שינוי שם לקטין?
כדי לבצע שינוי שם משפחה לקטין נדרשת הסכמה של שני ההורים. כאשר קיימת הסכמה בין ההורים, ניתן לפנות בבקשה משותפת למשרד הפנים לשם ביצוע השינוי. ההורים נדרשים למלא טופס בקשה ולצרף את המסמכים הנדרשים. במקרים שבהם קיימת מחלוקת בין ההורים בנוגע לשינוי השם, העניין יוכרע על ידי בית המשפט לענייני משפחה. בית המשפט שוקל את טובת הקטין בהחלטה, ושיקולים רלוונטיים הם הסיבות להוספת שם המשפחה, גילו של הקטין, רצונו ועמדותיו של הקטין בנושא (אם הוא בוגר מספיק לגבש דעה עצמאית), מידת הקשר עם ההורה שאת שמו מבקשים להוסיף ועוד.
כיצד מבצעים את השינוי?
- הגשת בקשה למשרד הפנים – ההורים (או ההורה במקרים מסוימים) צריכים למלא טופס "בקשה לשינוי שם פרטי ו/או שם משפחה" של רשות האוכלוסין וההגירה במשרד הפנים. את הטופס ניתן להגיש בכל לשכה של משרד הפנים. רצוי להגיע מצוידים בכל המסמכים הנדרשים על מנת לזרז את הטיפול בבקשה
- המסמכים הנדרשים – בנוסף לטופס הבקשה המלא, נדרש לצרף כמה מסמכים: צילום תעודת הזהות של ההורים, תעודת הלידה של הקטין, תמונה עדכנית של הקטין (אם מלאו לו 16 שנה), אישור על תשלום האגרה, ואם הבקשה מוגשת על ידי הורה אחד צריך גם פסק דין המאשר את השינוי. לאחר הגשת הבקשה הטיפול אורך בין כמה שבועות לחודשים, בהתאם לעומס. כשהבקשה מאושרת, מונפקת תעודת זהות חדשה לקטין עם השם המעודכן
שיקולים והשלכות בהליך של הוספת שם משפחה שני לקטין
הוספת שם משפחה לקטין משמעותה שינוי שמו במרשם האוכלוסין. שינוי זה ישתקף בכל המסמכים הרשמיים כמו תעודת זהות, דרכון, רישיונות שונים, תעודות לימודים ועוד. חשוב לבצע התאמה של כל המסמכים לשם החדש ולבחון את ההשלכות של השינוי במסגרות החינוכיות, הרפואיות ובמסגרות אחרות שבהן שם הקטין מופיע.
הוספת שם משפחה יכולה להיות לפעמים מורכבת מבחינה חברתית ורגשית. חשוב להכין את הילד לתהליך ולאפשר לו מרחב לשיח פתוח על רגשותיו ועל התמודדותו עם השינוי. מומלץ להיעזר בהדרכת אנשי מקצוע כמו עובדים סוציאליים או פסיכולוגים לצורך תמיכה וליווי של הילד והמשפחה בתהליך. יש להיערך לשאלות ותגובות של הסביבה ולגבש דרכים נכונות להתמודד עם הסיטואציה תוך שמירה על רגשותיו וצרכיו של הילד. אנחנו המומחים של אתר הפורומים המשפטיים נשמח לעמוד לשירותכם, לענות על כל שאלה ולספק את הליווי שאתם צריכים בתהליך.
אתר הפורומים המשפטיים: "דגשים משפטיים חשובים בנושא של הוספת שם משפחה שני לילד קטין"
שינוי שם לילד קטין מוסדר בחוק השמות התשט"ז-1956 ובתקנות השמות. על פי הנוהל, בקשה המוגשת על ידי הורה אחד או כאשר יש מחלוקת בין ההורים מועברת לבחינה של הלשכה המשפטית של משרד הפנים. הלשכה המשפטית בודקת את הבקשה לאור טובת הקטין והוראות החוק וההנחיות שנקבעו בנושא. ייתכן שיידרשו מסמכים נוספים להשלמת התמונה כמו תסקיר סוציאלי או חוות דעת של מומחה.
בתי המשפט מדגישים כי בבואם לדון בשינוי שם לקטין, טובת הקטין היא שיקול מרכזי ועליון. במסגרת התהליך נבחנים מכלול השיקולים הרלוונטיים תוך מתן משקל לזכות הילד לשם ולזהות, לקשר עם שני הוריו ולמרכיבים נוספים בהתאם לנסיבות של כל מקרה. בית המשפט שואף לפתרון שיטיב עם הקטין בהווה ובעתיד ומתחשב במצבו הספציפי.
זכויות הילד בהליך שינוי השם
אמנת האו"ם בדבר זכויות הילד, שמדינת ישראל חתומה עליה, מחייבת להתחשב בזכויות הילד ולתת להן ביטוי בהליכים. הילד זכאי לשמירה על זהותו, לחיבור למשפחתו ושורשיו, ולהשתתפות בהליכים הנוגעים לחייו. בבתי המשפט ניתן דגש רב לעמדת הילדים בהתאם לגילם ומידת בגרותם, והשופטים שואפים לתת ביטוי לרצונם ולזכויותיהם בהחלטות העוסקות בשינוי השם, ובפרט בתהליך של הוספת שם משפחה שני.
בנימה אישית מאיתנו
אנחנו יודעים שאתם ההורים פועלים תמיד רק לטובת הילד שלכם, אבל חשוב לנו לציין שגם הדעה שלו חשובה, בייחוד אם הוא גדול יותר ומסוגל לגבש דעה בעצמו. הוספת שם משפחה שני יכולה להיות מועילה לו מבחינה בירוקרטית בעתיד, אבל חשוב שלא להפוך את זה למשחקי אגו וכוחות בין הצדדים כדי למנוע אי נעימויות לכל המעורבים בעניין.
לסיכום
הוספת שם משפחה שני לקטין היא תהליך המצריך מחשבה מעמיקה ובחינה של מכלול ההיבטים – המשפטיים, המשפחתיים והרגשיים. חשוב להיעזר בכל הגורמים הרלוונטיים כדי לקבל החלטה מושכלת ולפעול בצורה שתיטיב עם הקטין ועם המשפחה כולה. בתהליך המורכב הזה, אתר הפורומים המשפטיים יכול להיות מקור מצוין למידע ולתמיכה, עם המלצות מעורכי דין מנוסים המתמחים בענייני משפחה וזכויות ילדים.