בעקבות מבצע שומר החומות וכן המתיחות הביטחונית נרשם זינוק של מעל ל 30% בפניות של ילדים ובני נוער למרכזי הסיוע הנפשיים. כיצד אתם כהורים יכולים לסייע לילדים להתמודד עם החרדות והחששות? על כך – בסקירה הבאה.
חרדות בעקבות המצב הביטחוני: כך תוכלו לסייע לילדכם
מדינת ישראל נתונה מאז יום הקמתה במאבק עיקש על עצמאותה, ואת המחיר משלמים לא רק האזרחים אלא גם הילדים שחווים מצבים ביטחוניים רגישים המשפיעים מאוד על עולמם הרגשי. למעשה, בזמן המבצע האחרון שומר החומות נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר הפניות של ילדים ובני נוער למרכזי הסיוע, וזאת לאור תחושות מצוקה קשות מאוד שנוצרו בעקבות המצב הביטחוני – אזעקות, קולות פיצוצים כמו גם המתח שנגרם כתוצאה מהשהייה הארוכה במקלטים. חשוב להבין כי בעבור ילדים כל שינוי בשגרת החיים עשוי לגרור לא רק מועקה רגשית אלא גם השלכות נפשיות קשות הכוללות בין היתר טלטלה רגשית עזה שמגיעה לידי ביטוי הן בתסמינים פיזיים והן בתסמינים התנהגותיים. מעקב אחר התסמינים הוא חיוני לטובת סיוע לילדים, וזאת בשל העובדה כי קוצר נשימה, תחושת מחנק, בחילות, הפרעות שינה כמו גם קשיי ריכוז, מחשבות דאגה בנוגע למצב הביטחוני וכן מחשבות טורדניות עלולות להוביל לאי שקט וכן קושי אמיתי בתפקוד – גם זמן רב לאחר סיום הלחימה. על כן, אם הילדים חווים מצב שכזה חשוב לפנות לטיפול בהקדם, מתוך מטרה לדבר על הנושא וליצור שינוי התנהגותי שבמסגרתו הילדים יוכלו להתמודד עם החרדה באופן עצמאי.
כיצד מטפלים בחרדות אצל ילדים?
ישנן לא מעט טכניקות שבמסגרתן ניתן לפעול מתוך מטרה לסייע לילדים להתמודד עם חרדה. מאחר וילדים שסובלים מחרדה נמנעים ממצבים שעלולים לעורר את החרדה כמו הסתגרות בבית, חוסר רצון לצאת החוצה או אפילו קושי ביכולת הריכוז (ולא בהכרח מדובר בהפרעת קשב וריכוז), פנייה למרכז המתמחה בתחום טיפול בחרדה אצל ילדים מהווה חלק בלתי נפרד מסיוע לילד, וזאת באמצעות אנשי מקצוע המעניקים התערבות פסיכולוגית הנעשית לרוב בשיטה קוגניטיבית-התנהגותית. מדובר בטכניקה קצרה המאפשרת לילדים הסובלים מחרדה לתרגל טכניקות שונות כמו למשל טכניקת נשימה, מתוך מטרה להתמודד עם החרדה. נוסף לכך, הטיפול מתמקד במישור התנהגותי שבמסגרתו הילד נחשף בצורה מבוקרת למצבים שיוצרים בעבורו את החרדה, כמו שמיעה של צפירה. מדובר בטיפול שנועד לאפשר לילדים לתרגל מצבים שנתפסים בעיניהם כמאיימים ולכן במהלך הטיפול ניתן ליצור נתיב סיוע לילד המתבצע הן במישור של חשיפה והן במישור התנהגותי, כך שניתן יהיה למפות את המצבים שבהם הפחדים עולים ובהתאם לכך גם החרדה – ובכך ליצור שליטה מחודשת על התחושות והרגשות. כל שלב הטיפולים נקבע בתיאום ביחד איתכם כהורים ובאופן הדרגתי, ובהתאם לצרכים הנדרשים של הילד.
מדוע חשוב לטפל בחרדה עוד בגילאים מוקדים?
היכולת שלכם כהורים לספק לילדים התערבות מצד מטפל הינה חיונית עוד בגילאים צעירים, וזאת בשל העובדה כי ילדים אשר סובלים מחרדה בעקבות המצב הביטחוני עלולים לסבול בעתיד מהתקפי חרדה כמו גם מקושי ממשי להתמודד עם מצבים המתרחשים בחיי היום יום. בשל כך, זיהוי הסימנים של החרדה לצד התערבות מוקדמת מהווים את הדרך הטובה ביותר לסייע ולעזור לילדים בהתמודדות הלא פשוטה הזו.
לסיכום, מאחר ומדינת ישראל נתונה באופן קבוע תחת מצב ביטחוני רגיש, חשוב מאוד ליצור בעבור הילדים מערך תמיכה וסיוע שנועד להפחית את החששות כמו גם החרדות שעלולות להחמיר במידה והמצב הביטחוני ישוב להיות רגיש. באמצעות ארגז הכלים המצוין אותו הילדים יכולים לקבל באמצעות המטפל לצד הבנה כי שיחה פתוחה על המצב יכולה לתרום מאוד לתחושה האישית, ניתן בהחלט ליצור שינוי משמעותי בתחושה הרגשית וגם הפיזית.