יהדות בצבא: כל הזכויות של חיילים דתיים ושומרי מסורת

ישראל היא מדינה מיוחדת בגלל שלל סיבות אשר רבות מהן קשורות למצבה הבטחוני. ההשתתפות בשירות הסדיר בצבא נמשכת שלוש שנים לגברים ושנה וחצי עד שנתיים לנשים. מדובר בתקופה ארוכה. לשירות הסדיר נקראים כמעט כל בני הנוער והוא חובה. לאור החובה הזו, צצות ועולות סוגיות שונות בהקשר הדתי. חיילים וחיילות דתיים מגיעים לצבא עם ציפייה שיוכלו לשמור על אורח חייהם הדתי. הצבא מבין את הנושא לא מהיום ולכן נקבעו כמה חוקים ותקנות אשר מסדירות את החיים הדתיים בזמן הצבא. למעשה, אין כל מניעה לחייל או חיילת דתיים לשרת בכל תפקיד אשר יחפצו תוך שהם ממשיכים לקיים את מצוות היהדות ולשמור על חוקיה. במאמר הזה נבחן איך זה בדיוק מתאפשר.

הצבא מתחיל בצו ראשון

השירות הצבאי אמנם מתחיל באופן מעשי לאחר כיתה י"ב, אבל יש לו שלבים מוקדמים שהם מאד חשובים, גם בהקשר של חיילים דתיים. המפגש הראשון הוא הצו הראשון. זהו המקום בו הצבא מכיר את המלש"ב ובוחן את התאמתו ליחידות השונות. רבים לא מגיעים מספיק מוכנים הן מבחינת הידע שלהם על הנעשה בצו הראשון והן מבחינת החששות שלהם כדתיים. אתר צו ראשון מציע פתרון בדמות קורסי הכנה מלאים ומידע מקיף אשר ישפרו את הסיכוי לקבל שיבוץ שיתאים לכם. השיבוץ הזה הוא משמעותי להמשך הדרך בצבא וגם מעבר לו בחיי האזרחות. לכן הכנה לצו הראשון היא צעד נבון אשר יכול מאד לעזור בחיים.

 

יהדות בצבא: כל הזכויות של חיילים דתיים ושומרי מסורת

דת בצה"ל

שמירה על אורח חיים דתי בצבא מתאפשר בזכות שורה של חוקים ותקנות ששווה להכיר:

  • מזון כשר – כל המזון אשר מוגש על ידי כל יחידות הצבא חייב להיות כשר. ההשגחה עליו היא בסמכות הרב הראשי לצה"ל או רבנים ומשגיחי כשרות שהוסמכו לכך מטעמו. מכיוון שכל המזון כשר, אין שום צורך בבקשה מיוחדת בתחום הזה.
  • תפילות היום – על המפקדים בשטח להקצות זמן תפילה מספק לתפילות היום. למרות שהדבר דורש השתדלות מיוחדת ביחוד בבקרים, זמן תפילה ניתן לכל חייל או חיילת באשר הם.
  • שמירה על השבת ומועדי ישראל – בשבתות וחגים, חל איסור מוחלט לעסוק בכל פעילות שהיא לא חיונית מבחינה ביטחונית. כל פעילות של הדרכה צריכה להיפסק. חיילים ימשיכו כמובן לתפוס עמדות שמירה, לערוך סיורים או אפילו תורנויות שונות כולל מטבח.
  • חופשות – על המפקדים לאפשר לחייל המשתחרר לביתו לשבת או לחג להגיע לפחות שעתיים לפני כניסת השבת או החג. החזרה לבסיס תחל משעה לאחר צאת השבת או החג. חיילים אשר גרים במקום מרוחק מאד מהבסיס צריכים להתריע על כך מראש למפקדים בכדי שידעו לשחררם כמה שעות מוקדם יותר.
  • לבוש – סעיף זה נוגע רק לחיילות. מי שרוצה בכך, תוכל לבקש חצאית הן למדי א' והן למדי' ב' (חשוב לדעת שצה"ל עדכן את הנהלים כדי להתאים את הלבוש הזה לעונת החורף). במידה ויש צורך מבצעי בביגוד שונה, למשל מכנסי דגמ"ח או סרבל טיסה – הצורך המבצעי יגבר כמובן.
  • מענה תורני – כל חייל רשאי לקבל חומרים שונים מהרבנות הראשות ולתאם פגישות עם רב היחידה. כמו כן, ניתן להשתתף בסמינרים תורניים הנערכים מפעם לפעם על ידי הרבנות הראשית.

צבא ההגנה לישראל עושה מעל ומעבר בכדי לאפשר לכל החיילים שירות משמעותי שיאפשר להם לשמור על צביון חייהם הדתי או החילוני. חשוב לזכור שלעיתים צצות בעיות הדורשות פתרון שלא נמצא בפקודות היבשות. כל שאלה כזאת יכולה להגיע לרב היחידה שלכם או לקו הפתוח של הרבנות הצבאית.